Šahovski klub Mornar Split

IVAN ŠARIĆ PONOVNO U „DRESU“ MORNARA!!!

„Ivane vrime je“, akcija koju su pokrenuli Mornarevci urodila je plodom. Ivan Šarić vratio se u Mornar nakon 17 godina! Dogovor je postignut na 2 godine, s (realnom) mogućnošću nastavka suradnje. Otišao je kao kadet kuštrave frizure s velikom perspektivom, vratio se u naponu snage s epitetom najboljeg hrvatskog šahiste svih vremena. Za one koji ne znaju Ivan se upisao u Mornar sa samo 5 godina, u siječnju 1996. a u lipnju 2002. prešao je u Mravince. Nakratko se vratio u klub krajem kadetskog staža (2005.-2006) i ovo mu je sada 3. mandat u Mornaru. Nemoguće je nabrojiti sve Ivanove uspjehe, ali izdvojit ćemo 2 koja su mu obilježila dosadašnju karijeru: pobjeda nad Carlsenom na Olimpijadi 2014. i titula prvaka Europe 2018. Podrazumijeva se da smo ovim prelaskom istakli najveće moguće ambicije. Već smo imali ekipu za svaki respekt, koja je nedavno bila državni viceprvak, a ovo je „šlag na tortu“. Kao cilj smo si postavili osvajanje barem jednog velikog trofeja: ligu i(li) kup. Naravno svjesni smo da konkurencija neće „sjediti na rukama“ i ovaj prijelazni rok trebao bi biti najzanimljiviji u posljednjih dvadesetak godina.

Poveznica Mornara i Liburnije

U posljednjih 15 godina Ivan je nastupao za riječku Liburniju, kluba s kojim je Mornar uvijek imao dobre odnose. Osim Ivana od trenutnog kadra Mornara za Liburniju su svojedobno nastupali: Ante Šarić (9 godina), Kristina Šarić, braća Plenča, a čak je i Luka Šarić preko dvojne registracije odigrao jednu kadetsku ligu za Riječane. Ivanov prelazak nije došao preko noći i to nam je bio dugoročni strateški cilj. Načelni dogovor je zapravo postignut još prije nekoliko godina, ali tada „još nije bilo vrime“. Liburniji nismo radili „iza leđa“ iz poštovanja prema Branku Brdaru, najvećoj meceni u hrvatskom šahu u posljednjih 30ak godina. Inače i sam Brdar, alfa i omega Liburnije  „blagoslovio je“ ideju da se Ivan vrati u Mornar kada za to dođe vrijeme.

Rijeka 19.10.2023. (Ivan Šarić, Branko Brdar, Ognjen Jovanić i Ante Šarić)

Poveznica s Ivanom Perišićem

Evo i jedna zanimljivost za kraj. Ivan Šarić otišao je iz Mornara 2006. iste godine kad je Ivan Perišić otišao iz Hajduka (u Sochaux). Ivan Šarić vratio se u Mornar 2024…

Miro Bobanac i Ivan Šarić (Medulin 1996.)

Comments are closed.