Šahovski klub Mornar Split

Naše legende

JURE NIKOLAC

Jure Nikolac

Jure Nikolac  rođen je u Metkoviću 22. travnja 1932. godine. Član Mornara postao je praktički osnivanjem kluba, ali se nije dugo zadržao jer se nakon završene srednje škole preselio u Zagreb na studij i tamo nastupao za Mladost. Osvojio je prvo prvenstvo Mornara odigrano u godini osnutka kluba (1951.) Majstor je postao 1951. u Sarajevu. Sredinom pedesetih Nikolac se posvećuje znanstvenom radu i praktički ne igra šah narednih 10 godina. Povratak je uslijedio 1965. I 1968. kada pobjeđuje na prvenstvu Hrvatske. Na  turniru mira 1975. u Zagrebu osvaja titulu međunarodnog majstora.       1980. FIDE mu priznaje velemajstorsku titulu. Seriju prvih mjesta na međunarodnim turnirima bilježi u razdoblju od 1985. do 1987. godine i  to u Oberwartu (1985.), Bledu (1986.), Linzu (1986.) i Mariboru (1987.). Najdraža partija mu je pobjeda protiv Anthonya Milesa (tada nadolazeće zvijezde) 1977. u Wijk van Zee-u.

VLADO KOVAČEVIĆ

Vlado Kovačević rođen je 26. ožujka 1942. u Dubrovniku. Šah je naučio igrati tek u 15. godini kada je zajedno s bratom pristupio šahovskom klubu Mornar. Već slijedeće godine (1958.) osvaja šesto mjesto na juniorskom prvenstvu Jugoslavije. 1959. osvaja prvo mjesto na juniorskom prvenstvu Hrvatske i treće mjesto na juniorskom prvenstvu Jugoslavije.Majstorski kandidat  postaje 1961. u Splitu.

Vlado Kovačević

Po zanimanju je diplomirani inžinjer elektrotehnike smjer elektronika (bio je student prve generacije splitskoga Elektrotehničkog fakulteta iz 1960. godine.) 1965. godine Vlado se našao na životnom raskršću.Nakon završenog studija dobiva ponudu da radi kao asistent na fakultetu .Odbija primamljivu  ponudu i ulazi u surovi svijet šahovskog profesionalizma, te se seli u Zagreb i prelazi u Zagrebačku Mladost.1970. godine Vlado Kovačević je odigrao partiju koja je obišla svijet. Pobjeđuje najboljeg igrača svih vremena Roberta Jamesa Fischera na vrhuncu moći. Nakon partije Fischer mu je uz stisak ruke rekao „very good“. Na istom turniru (Turnir mira Zagreb 1970.) postaje međunarodni majstor. Velemajstor postaje 1976. Pobijedio je na 15 međunarodnih turnira. Turnir karijere odigrao je u Sarajevu 1982. godine. Postigao je „Fischerovskih“ 12 iz 15 (sa 10 velemajstora) ali to nije bilo dovoljno za prvo mjesto jer je Aleksandar Beljavski (tada top 5 u svijetu) ostvario 12.5 poena. Ranking karijere mu je 33. mjesto na svjetskoj rang listi 1983. godine. Tada se pisalo da je Kovačević zapravo amaterski prvak svijeta jer su svi ispred njega bili profesionalci, a Vlado je bio  zaposlen u Sportskome uredništvu Hrvatskoga radija.  Vlado Kovačević je uspješan i kao šahovski pisac. Najpoznatije knjige su mu „Francuska obrana“ i šahovska trilogija završnica.

VLADIMIR BEKAVAC (1933.-2003.)

Vladimir Bekavac

Vladimir Bekavac godinama je bio najbolji splitski igrač. Za Mornar je nastupao od početka pedesetih do 1962. zatim od 1974. do 1986. Dok su Bojan Kurajica i Vlado Kovačević sinonimi za splitski šah druge polovice 20. stoljeća, ime Vlade Bekavca duboko je palo u sjenu uspješnih velemajstora. A majstor Beki značio je puno više kao igrač koji je tri desetljeća ugradio u Mornara, najčešće vodeći velike bitke na prvoj ploči.Kada su početkom sedamdesetih Kurajica i Kovačević bili tek povremeni prolaznici kroz grad pod Marjanom, glavna priča bio je veliki rivalitet Vlade Bekavca s Jugoslavom Žarkovićem, tko je najjači igrač Splita i Dalmacije. Treba priznati da su se njihove partije u splitskim okvirima pratile kao meč Fischera sa Spaskim.Bekavac je bio predvodnik najsjajnije generacije splitskog Mornara, majstorski kandidat čije su se oštrine i kombinacijskog duha plašili renomirani velemajstori. I izvan šaha bio je britkoga duha, mlađi šahisti su s ponosom sjedili i slušali njegove priče o davnim vremenima kada se živjelo šah. Priče o velikim događajima, priče o ljudima kakvi su zapravo bili, a ne arhivske priče o rezultatima.
Vrijeme šahovske romantike polako se gasilo s Bekavčevim krajem karijere. Prvi udar stigao je koncem 70-tih kada je šahovska politika krenula u inflaciju titula i kategorija. Svi su odjednom postali majstorski kandidati, kasnije i majstori, Bekavca velike počasti nikada nisu zanimale. Volio je šah, igrao atraktivno i uvijek stajao iza svoga imena.Bio je veliki borac unatoč silnim zdravstvenim problemima, bolovao je od za šah pogubne bolesti — šećera koji mu je izjedao vid. Sredinom 80-tih napustio je turnirsku arenu, a njegov odlazak tek se danas može sagledati kao gubitak identiteta splitskoga šaha.Bekavac je bio istinska legenda Splita i Mornara, koliko mnogi šutjeli o tome.

 IVAN ŽAJA

Ivan Žaja rođen je 29. srpnja 1965. Nakon slabog rezultata omladinaca u kvalifikacijama za II. ligu  u Omišlju 1976. nekoliko članova uprave Mornar-Montera na čelu s Josipom Matkovićem otišlo je u Aržano s jednim ciljem-nagovoriti Stjepana Žaju (Ivanovog oca) da Ivan pristupi Mornaru. Žaja nastupa za Mornar vrlo uspješno na juniorskoj ploči do 1982. kada prelazi u Zagrebački Monting.

Ivan Žaja

U periodu dok je bio član kluba postigao je odlične rezultate u mlađim kategorijama: 1979. 2. mjesto na pionirskom prvenstvu Hrvatske, 3-6 mjesto na pionirskom prvenstvu Jugoslavije, 1980. pionirski prvak Hrvatske, 1981. omladinski prvak Hrvatske (najmlađi do tada). Žaja je nastupio za pionirsku reprenzentaciju Jugoslavije na olimpijadi u Danskoj 1979. i ostvario 5.5 iz 7 (najbolja 4. ploča). Zlatno doba Žajinog šahovskog stvaralaštva je bilo u razdoblju od 1999. do 2001. 1999. osvaja otvoreno prvenstvo Hrvatske u Puli. 2000. dijeli 1.-2. mjesto na Zatvorenom prvenstvu. Pobjeđuje Hulaka 2.5-1.5 u naknadnom meču za prvaka Hrvatske. Na zonskom turniru u Puli 2000. godine ostvaruje rezultat karijere .Osvaja 5. mjesto u stravičnoj konkurenciji i plasirao se na Svjetsko prvenstvo na kojemu nesretno ispada od Ukrajinskog velemajstora Baklana. FIDE mu potvrđuje titulu velemajstora 2001. godine.

 DRAŽEN MAROVIĆ

Dražen Marović

Dražen Marović rođen je u Splitu 14. siječnja 1938. Prvi puta je ušao u prostorije Mornara u rujnu 1953. kada je nastupao za svoj razred na međuškolskom natjecanju. Partiju je pobijedio efektnom kombinacijom što je zaintrigiralo drugokategornika Parčinu (u to doba u Splitu je bilo svega nekoliko prvokategornika) koji ga je pozvao da odigraju nekoliko slobodnih partija. Marović je pobijedio u meču i impresionirao ljude iz kluba koji su mu odmah predložili da se učlani u klub. Ubrzo nakon toga je odigrao svoje prvo klupsko prvenstvo, nakon kojeg je odmah postao članom prve momčadi te nastupao za  Mornar  na prvenstvima Dalmacije u Zadru,Trogiru i Dubrovniku. Nakon završene Klasične gimnazije 1956. upisao je studij u Zagrebu i tamo nastavio svoj šahovski put. Titula međunarodnog majstora priznata mu je 1965. a velemajstorska 1975. Prva mjesta osvaja na međunarodnim turnirima u Hastingsu (1962.),Malagi (1968.),Zagrebu (1971.),Virovitici (1978.) i  Saint Maximeu (1982.). Pobijedio je dva bivša svjetska prvaka (Petrosjana u Amsterdamu 1973. i  Spaskoga u Talinnu 1975.) i bivšeg izazivača za prvaka Viktora Korčnoja (Linares 1979.). Preko tri desetljeća bio je urednik šahovskog glasnika (1966.-1997.), prvi je izbornik hrvatske reprezentacije (1991.-1997.). Pod njegovim vodstvom reprezentacija je ostvarila svoj najveći uspjeh (5.-7. mjesto na olimpijadi u Manili 1992. godine). Dražen Marović je vrlo cijenjen šahovski pisac.  Također je bio vrlo uspješan kao trener. Između ostalih trenirao je Bojana Kurajicu kojemu je bio sekundant na Omladinskom prvenstvu svijeta u Barceloni, zatim Hrvoja Stevića, Mohammeda Al-Modiakihja (prvog Arapskog velemajstora)…

 BOJAN KURAJICA:

Bojan Kurajica rođen je u Ljubljani (stjecajem okolnosti) 15. studenog 1947. Član šahovskog kluba Mornar je od 1958. do 1966. kada je prešao u tada najbolji hrvatski klub „Mladost“ Zagreb.

Bojan Kurajica

Kao član Mornara postigao je rezultate koji vjerovatno nikada neće biti nadmašeni (Ivan Šarić je imao slične rezultate ali više nije  bio član kluba).Već sa 13 godina je postao majstorski kandidat.1962. godine sa nepunih 15 godina podijelio je prvo mjesto na juniorskom prvenstvu hrvatske u Splitu. Na finalu hrvatskog kupa u Crikvenici 1963. postiže fenomenalnih 5 iz 5 na prvoj ploči za klub. Nakon toga uslijedili su rezultati za povijest ne samo za Mornara već i za hrvatski šah. 1963. osvaja treće mjesto na svjetskom juniorskom prvenstu u Vrnjačkoj Banji. 1965. ostvaruje najbolji pojedinačni rezultat nekog aktualnog Mornarevca.Bojan je postao omladinski prvak svijeta u Barceloni (ispred Hartocha,Tukmakova,Huebnera…).Vrijedi spomenuti da je Bojanu sekundant u Barceloni bio bivši  Mornarevac Dražen Marović. Osvajanje svjetskog omladinskog prvenstva bila je najava sjajne  karijere koja je uslijedila. Mornar i Split je napustio 1966. Do 1979. nastupa za  Zagrebačke klubove, kada prelazi u Š.K „Bosna“ Sarajevo. Velemajstor je postao 1974. Pobijedio je na 50-ak turnira međunarodnog karaktera. Jedan od najboljih rezultata karijere postigao je 1994. na olimpijadi u Moskvi kada je s fenomenalnih 9 iz 13 najviše doprinio senzacionalnoj srebrnoj medalji Bosne i Hercegovine. Da je Kurajica sjajan ekipni igrač potvrđuje činjenica da je Kup Europskih prvaka osvojio čak 5 puta (vjerovatno jedini kojem je to uspjelo). Prvi put 1976. (s Njemačkom ekipom „Solingen“) i čak 4 puta (1994,1999,2000 i 2002.) sa Š.K. „Bosna“ Sarajevo.Najveći rejting je ostvario u 7. mjesecu 1995. (2595). Bojan Kurajica danas živi na Tenerifima.

ANTE ŠARIĆ

Ante Šarić

Ante Šarić rođen je u Splitu 6. travnja 1984. U prostorije Mornara(na Bačvicama) prvi put je ušao krajem 1993., a njegov talent prvi je uočio Miro Bobanac s kojim je intenzivno trenirao narednih godina. S obzirom da je živio svega stotinjak metara od kluba u Mornar je devedesetih godina dolazio gotovo svakodnevno. Za Mornar nastupa do 1.1 2005. kada prelazi u ŠK „Liburnija“ Rijeka gdje je godinama  nastupao zajedno s Ivanom Šarićem. S Liburnijom je osvojio jedan kup i 4 državna prvenstva zaredom (2010-2013). 2014. prelazi Š.K “Zagreb” s kojim osvaja ligu i kup. Nakon dvostruke krune sa Zagrebom vraća se u Mornar i daje ogroman doprinos ulasku u 1.B ligu. Bio je prvak Hrvatske u kategorijama do 13,15,17 i 19 godina. 1999. postaje kadetski (U15) i juniorski(U17) prvak Hrvatske. Iste godine osvaja 8. mjesto na Europskom kadetskom prvenstvu do 16 godina. 2001. osvaja 1. mjesto na Memorijalu Mate Karlušića i prvo mjesto na međunarodnom turniru  u Kostreni. 2006. godine osvaja sve tri velemajstorske norme i to na turnirima u Cannesu, Bibinjama  i Rijeci  i tako sa 22 godine ispunjava sve uvjete za titulu velemajstora. Te godine osvaja 8. mjesto na EP u brzopoteznom šahu. Na velikom otvorenom turniru u Sevilli 2012. godine u konkurenciji 20 velemajstora osvaja 2. mjesto. Osvojio je međunarodne turnire u Bibinjama (2006), Rijeci (2006), Humu na Sutli (2013), Zagrebu (2015), Puli (2019), Sankt Veitu (2020), Bošnjacima (2022, 2023, 2024), Dublin (2023. i 2024.)… S reprezentacijom Hrvatske osvaja 4 Mitropa kupa: 2004. u Slovačkoj (kao član Mornara), 2008. na Sardiniji, 2009. u Sloveniji i 2013. u Njemačkoj. 2004. je najbolja 4. ploča na Mitropa kupu, 2007. najbolja 1. ploča i 2013. najbolja 3. ploča. Na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Opatiji 2015. osvaja 2. mjesto. 2016. godine osvaja 1. mjesto na Memorijalu Mije Udovčića (Mega). Taj turnir desetljećima ima reputaciju najačeg brzopoteznog turnira u Hrvatskoj. U siječnju 2016. na Fide rejting listi imao je 2600 elo rejting bodova. To mu je do sada najveći rejting u karijeri. Na EP u ubrzanom šahu (rapid) osvaja 10. mjesto (Talinn 2019.).

 IVAN ŠARIĆ

Ivan Šarić rođen je u Splitu 17.8. 1990. Član Mornara  bio je od siječnja 1996. do lipnja 2002. kada je prešao u Mravince-Dalmacijacement tada najbolji klub u Hrvatskoj. U Mornar se nakratko vraća u lipnju 2005.  Zatim 2006. prelazi u „Casper“ iz Zadra. Od 2008. nastupa za  ŠK“Liburnija“ Rijeka s kojom 4 puta zaredom osvaja Ekipno prvenstvo Hrvatske (2010., 2011,2012 i 2013.). 

Ivan Šarić

Dok je kao kadet bio član Mornara osvojio je jedno kadetsko prvenstvo hrvatske do 13 godina (2002.) i dva puta je bio vice prvak. 2007. u Šibeniku osvaja Europsko juniorsko prvenstvo do 18 godina.  2008. godine u Vijetnamu osvaja Svjetsko juniorsko prvenstvo do 18 godina. FIDE mu priznaje  titulu velemajstora 2008. (sa nepunih 18 godina!) 2009. dijeli 1.-2. mjesto na zatvorenom prvenstvu Hrvatske. Gubi dodatni meč sa Palcem  3.5-0.5.  2010. ponovo dijeli 1.-2. mjesto na zatvorenom prvenstvu ali ovoga puta pobjeđuje  u dodatnom meču s 2.5-1.5 Jankovića.  2011. 5 pobjeda i 6 remija bilo je dovoljno samo za drugo mjesto (prvak A. Brkić s pola boda više).  S reprezentacijom Hrvatske osvaja Mitropa kup na Sardiniji 2008.  2009. dobiva veliko priznanje u obliku poziva da se pridruži štabu kao sekundant jednom od najboljih igrača na svijetu Bugarinu Veselinu Topalovu. Ivan odlazi petnaestak dana u Sofiju gdje je intenzivno radio  na varijantama (15-ak sati na dan). Zbog napora odbija ponudu za nastavak suradnje s Topalovom. Ivan je napravio seriju sjajnih rezultata krajem 2013. i početkom 2014. godine.Osvojio je veliki open u Blagoevgradu (Bugarska), zatim je osvojio jaki rapid turnir na Korzici,a seriju velikih rezultata zaokružio je pobjedom na B turniru u Wijk aan Zeeu. Na Olimpijadi u Tromsu 2014. godine pobjeđuje aktualnog svjetskog prvaka Magnusa Carlsena. Ivanov rejting 2703 elo (ožujak 2019.)  najveći je rejting koji je ikada ostvario jedan Hrvat. 28. ožujka 2018. nakon pobjede nad Davidom Navarom postaje Europski prvak. Taj datum će ostati upisan zlatnim slovima u povijest hrvatskog šaha! Četiri godine nakon (2022.) uzeo je još jednu medalju (brončanu) na EP-u. U matični Mornar se vraća u siječnju 2024. Ivana se već sada  može neslužbeno proglasiti najboljim hrvatskim igračem svih vremena! Pred Ivanom Šarićem su najbolje šahovske godine i smiješi se jedna velika karijera!

KREŠIMIR KAČIĆ  1933.-2008.

KREŠIMIR KAČIĆ

Krešimir Kačić rođen je u Splitu 1933. godine.Član Mornara je od ranih pedesetih do 1962. Kada zajedno sa svojim prijateljem i rivalom Vladimirom Bekavcem prelazi u Jugovinil iz Kaštela. Bio je prva ploča kada je Mornar jedini put nastupio u finalu Jugoslavenskog kupa u Vrnjačkoj banji 1959. godine. Tih godina je uz Bekavca bio najbolji dalmatinski igrač. U šezdesetima se preselio u Zageb gdje je godinama radio kao djelatnik Hrvatske radiotelevizije. 1965. godine osvojio je prvenstvo Zagreba. Na preporuku Bekavca Kačić se nakratko vraća u Mornar 1978. Te godine se Mornar u Iloku“ prošetao“ u kvalifikacijama za ulazak u II. saveznu ligu. Posljednjih godina života drastično mu je oslabio vid, te sudjeluje na turnirima za slijepe i slabovidne osobe. 2005. i 2006. prvak je Hrvatske i nezamjenjiva 1. ploča reprezentacije.

JOSIP MATKOVIĆ (1930-2020)

Josip Matković rođen je 1930. godine.Imao je II. kategoriju.Najbolji rezultat kao igrač je ostvario 1969. godine kada je bio prvak Mornara. Svoje mjesto među legendama Mornara zaslužio je zbog svog višegodišnjeg djelovanja kao funkcioner u klubu. Matković je bio zaposlenik Montera,tada vrlo uspješnog montažnog poduzeća. Zahvaljujući njegovom utjecaju Monter je bio generalni sponzor kluba desetak godina. U tom periodu Mornar je ostvario najuspješnije rezultate u svojoj povijesti. Igrači su imali odlične uvjete:plaćene turnire,pristup šahovskoj literaturi,dodatak na plaću… Njegova zasluga je i uređenje prostorija na Bačvicama, koje su bile skroz zapuštene kada je klub doselio 1974. godine.Iskoristio je svoje poznanstvo sa poznatim splitskim arhitektom Jerkom Rošinom, koji je besplatno osmislio uređenje interijera  klupskih prostorija. U klubu se i danas koristi inventar kojeg su donijeli radnici Montera prije više od 40 godina. Jospi Matković umro je u Splitu 24. svibnja 2020.

IVAN ŠKARIĆ

Ivan Škarić rođen je u Splitu 3. veljače 1944. godine.Umirovljeni je političar i profesor filozofije i sociologije. Bio je gradonačelnik Splita od 1997. do 2001. godine.

Ivan Škarić

U Mornaru je odradio jedan vrlo uspješan predsjednički mandat (2002.-2005.), u tom periodu klub je ostvario sjajne rezultate i riješena su neka vrlo važna pitanja. Nakon denacionalizacije prostorija na Bačvicama, klubu je prijetilo beskućništvo. Prvo je pronađeno privremeno riješenje, te je klub neko vrijeme „stanovao“ na Mertojaku, za to vrijeme Ivan Škarić je tražio dugotrajno riješenje za klub i zahvaljujući njemu šahisti su dobili reprezentativne prostorije na Blatinama koje se i danas koriste, sa tim potezom od beskućništva je spasio i drugi splitski klub Poštar kojeg su tada izbacivali iz prostorija u Slavićevoj ulici. U njegovom mandatu klub je redovito organizirao Memorijal Mate Karlušića i „cugere“ u restoranu Šumica.U Škarićevoj eri klub se po prvi puta u svojoj povijesti plasirao u I. ligu (2004.). Nažalost za Mornar, Škarić krajem 2004. prihvaća  mjesto konzula u Crnoj Gori što ga udaljava od šaha. Danas ima titulu počasnog predsjednika Mornara.

MIRO BOBANAC

Miro Bobanac

Miro Bobanac rođen je u Makarskoj 2. listopada 1952. U Mornar se učlanio u rujnu 1966. godine. Za vrijeme velike krize u klubu, prešao je u novoosnovani Poštar 1969. godine. Tada je bio u grupi igrača koji su praktički protjerani iz kluba. U Mornar se vratio 1974. godine kada se ponovno počela stvarati jaka ekipa. 1982. godine bio je prvak Splita. Tim rezultatom izborio je pravo igranja na međunarodnom turniru u Splitu koji se održao 1983. Bobanac je tada ostvario odličan rezultat protiv iskusnih međunarodnih majstora. Po nalogu SOFK-e prešao je u Poštar 1988. godine. Već slijedeću godinu se ponovno vratio u Mornar i više nije mijenjao klub. Zajedno sa Slavenom Jurićem pokrenuo je program škole šaha  krajem 1993. godine. Prepoznao je talent budućeg velemajstora Ante Šarića s kojim je godinama radio.  Petnaestak godina bio je kapetan prve ekipe. Fide mu priznaje titulu Fide majstora 2007. godine. Posljednih godina uspješno nastupa na otvorenim turnirima, pogotovo u njemu omiljenim Bošnjacima. Ostvario je vrijedne „skalpove“ protiv A. Brkića, Zelčića, Dizdarevića… Miro Bobanac ima daleko najviše nastupa za prvu ekipu Mornara u kojoj je nezamjenjiv od davne 1966. godine! To ga svrstava u istinske legende kluba.

JULIJAN PLENČA

Rođen je u Rijeci 22. prosinca 1989. Četverostruki je državni državni prvak u kadetskim i juniorskim kategorijama. Bio je član Juniorske reprezentacije koja je osvojila 3. mjesto na EP-u. Svoje prve šahovske korake Plenča je napravio u klubu Maestral, a zatim je nastavio svoj razvoj u klubovima Kvarner i Junior. Kroz godine, njegov talent je došao do izražaja, posebno tijekom dugog razdoblja provedenog u šahovskom klubu Rijeka. Ondje je izgradio svoje vještine i stekao respekt u šahovskoj zajednici. Nakon plodnih godina u Rijeci, Plenča je odlučio napraviti korak dalje i pridružiti se klubu Konaki. Njegova odluka je bila opravdana, a 2016. godine pridružio se šahovskom klubu Mornar. Ovaj prijelaz označio je novu etapu u njegovoj karijeri, gdje je nastavio svoj uspon ka vrhu šahovske scene. Iste godine Fide mu priznaje titulu međunarodnog majstora. Od njegovog dolaska Mornar je podizao reputaciju u hrvatskom šahu iz godine u godinu. Bio je ključan igrač u najvećim uspjesima kluba u povijesti: osvajanju 2. mjesta na kupu (2017.) i 2. mjesta u 1.A ligi (2023.). Osvojio je velemajstorsku normu na 1.A ligi (nastupajući za Mornar) 2021. godine. Također dao je veliki doprinos u sastavljanju jake prve ekipe našeg kluba. Naime njegova zasluga je dolazak Jadranka Plenče (njegovog brata) i njemačkog velemajstora Dmitrija Kollarsa koji su se pokazali kapitalnim pojačanjima za klub.

Julijan Plenča