Šahovski klub Mornar Split

MEMORIJAL FRANKA LISICE

U nedjelju je u Bibinjama odigran 32. Memorijalni turnir u blitzu u čast Franka Lisice, prve žrtve domovinskog rata na zadarskom području.

Tradicionalno smo se okupili u ugodnoj atmosferi u prostorima ŠK Bibinje, gdje nas je domaćin toplo pozdravio, objavivši nam da će ove godine po prvi puta, po uzoru na cuger održan u Mornara, turnir biti rejtingiran za FIDE blitz rejting.

Vrlo napeto je bilo u pojedinačnom dijelu natjecanja, gdje su prije zadnjeg kola Plenković i Režan imali jednak broj bodova. No, u zadnjem kolu Režan je ostvario remi, dok je Plenković pobijedio te odnio titulu prvaka memorijala s pola boda prednosti.

Naša je pak ekipa istrčala u sljedećem sastavu: Šarić Luka (prva), Olić Branko (druga), Denić Marin (treća), Kurtović Darko (četvrta ploča).

Luka može biti zadovoljan plasmanom jer je sa 14.5 bodova završio na 5. mjestu i jedini među našim predstavnicima ušao među nagrađene. Nije imao značajnijih skalpova, ali je bio efikasan sa slabijim igračima od sebe te je završio prvi iza nedostižne „velike četvorke“ ovog turnira Plenkija, Režana, Jakića i Biliškova.

Najiskusniji predstavnik naše ekipe Olić (Baja) je sa pola boda manje od Luke, završio na osmom mjestu ukupnog poretka. Totalno dobivena pozicija protiv Jakića iz zadnjeg kola koju je na kraju izgubio ga je mogla lansirati među nagrađene.

Marin Denić na trećoj ploči je ovaj put odigrao nešto slabiji turnir. Naime, Marin je maturant i ovo je period u kojem se maturanti ( pogotovo ‘Miočani’ ) naporno spremaju za ispit državne mature, što se u Marinovom slučaju manifestiralo na ploči gdje je često znao ‘zaspati’ u dobivenoj poziciji.

Darko Kurtović na zadnjoj ploči nastavlja odličnu formu i kroz blitz partije. Ovaj put je mlađi predstavnik Mioca u našoj ekipi završio na solidnom desetom mjestu, sa 12.5 bodova, uz skok od čak 358 rejting bodova.  Darko je imao i jedan ‘skalp’, kada je u partiji punoj preokreta, na kraju dobio iskusnog cugeraša Jakića.

U ekipnom poretku, „Mornari“ su zauzeli odlično drugo mjesto, izgubivši samo od domaćina, koji već tradicionalno, uvjerljivo zauzimaju postolje.

Nakon turnira su se ekipe okupile na ručku ponovno u susjednom restoranu Goran, gdje je domaćin (kao i uvijek) nadmašio očekivanja, obilno nas nahranivši sa čak pet sljedova jela, u ugodnoj atmosferi i šahovskim anegdotama.

Dolje imate link pojedinačnog turnira

https://chess-results.com/tnr761536.aspx?lan=13&art=1

Comments are closed.