Šahovski klub Mornar Split

MORNAREVCI ODLIČNI NA KADETSKIM PRVENSTVIMA

Mornar je dobio još jednog prvaka države. To je Borna Pehar u konkurenciji kadeta do 13 godina. Borna je ostvario 7.5 bodova iz 9 partija i prvi „prešao ciljnu vrpcu“. Nakon zasluženog poraza u 6. kolu uspio se rekuperati i ostvariti sve 3 pobjede do kraja natjecanja. Bilo je tu malo i sreće, jer je „opasno visio“ u pretposljednjem kolu. U posljednjem kolu je odigrao „šampionski“, ali na ruku su mu išli i rezultati na drugim pločama što mu je u konačnici donijelo titulu i plasman na Svjetsko prvenstvo slijedeće godine. Velike zasluge i čestitke zaslužio je i naš vanjski suradnik velemajstor Ante Brkić, koji je Bornin trener, a i rodbinski su povezani.

Josip Prgomet viceprvak

Velik optimizam smo gajili u (najmlađoj) konkurenciji do 7 godina. Tu smo imali 3 naša predstavnika koji su marljivo trenirali u posljednjih godinu dana. S njima se treniralo 8 sati tjedno u klubu i vrlo rijetko su propuštali treninge. Nažalost događale su se neke stvari na koje naši „tići“ nisu bili pripremljeni. I ranija praksa je pokazala da u toj konkurenciji često dolazi do incidenata u partijama. Mnoga djeca su tu na neki način bačena „u vatru“ bez da su naučila sva pravila (primjerice en passant, pravljenje rokade, taknuto maknuto…). To je vrlo zahtijevno za suditi i mišljenja smo da tu treba biti veći broj sudaca. To definitivno nije lako kotrolirati, jer često bude nekoliko reklamacija u isto vrijeme. Problem predstavlja i to što pisanje nije obavezno, jer mnogi još ne idu u školu pa nije lako rekonstruirati partije. Našem Borislavu Potočkom negativno je utjecalo na turnir što je izgubio u partiji gdje mu je protivnik odigrao 2 poteza zaredom. Isto se dogodilo i u partiji s Josipom Prgometom, međutim Josip je uspio istjerati pravdu tako što je uspio rekonstruirati partiju i dokazati da je u kritičnom trenutku ipak bio on na potezu, iako mu je u prvi tren rečeno da će dobiti opomenu zbog nepravilne reklamacije. Sudac (U7) je kasnije utvrdio da je dječak mislio da se povremeno može odigrati 2 poteza zaredom, ali nažalost Borislavu je i dalje ostala nula u tablici. Lovre Botica se također osjećao oštećen u jednoj partiji, nije se s tim mogao pomiriti do kraja turnira i to mu je jako utjecalo na rezultat i moral. Josip Prgomet odlično je startao (4 iz 4). U 5. kolu je uslijedio zaslužen poraz od kasnijeg prvaka Fausta Kovača, ali je nakon toga pobjedio 3 partije zaredom. U tom trenutku je imao 7 iz 8 s bodom prednosti ispred pratitelja prije posljednjeg kola. Nažalost u posljednjem kolu se ponovno dogodila sporna situacija. Po Josipovim riječima njegov protivnik je povukao potez damom (De3), pritisnuo sat da bi se kasnije predomislio i povukao potez pješakom. Reklamacija mu nije uvažena i on je partiju izgubio. E sad zašto vjerujemo Josipu?! Osim spontane i emotivne reakcije prilikom prepričavanja događaja za koju vjerujemo da je nemoguće odglumiti postoje još nekakvi detalji. Naime prvozamišljeni odigrani potez (De3) nije bio nikakav previd, niti bi to bilo odlučujuće za tu partiju. Dakle da je njegova reklamacija i uvažena on nije imao nešto čime bi iskoristio potez De3. Može se zaključiti da nema smisla da izmisli tako nešto, ako i tako ne može iskoristiti spomenuti potez. Jednostavno radilo se o tome da se poštuju pravila. Međutim to ga je jednostavno izbacilo „iz takta“ i nekoliko poteza kasnije je napravio odlučujuću grešku. Josip je na kraju zauzeo 2. mjesto što je također sjajan uspjeh. Ujedno je izborio i izlazak na veliku scenu. EP ili SP zavisi od izbora prvoplasiranog.

Od ostalih naših „tića“ najbolje je prošao Darko Kurtović s ostvarenih 5.5 iz 9. Darko je krenuo s 2 pobjede, a trebao je dobiti i treću gdje je potpuno nadigrao svog protivnika. Tada nažalost grubo griješi i nezasluženo gubi partiju. Nakon toga su uslijedila 3 remija, pa 2 pobjede i poraz u posljednjem kolu. Da je krenuo s 3 iz 3 možda bi se i borio za medalju, mada i ovako ima razloga za zadovoljstvo, jer je zaradio čak 130 rejting poena. Dobar je bio i Ante Neveščanin koji je također bio u „debelom“ plusu. Istina je da su on i Darko branili male rejtinge i da vrijede više, ali dobro je da su to počeli dokazivat. Ove godine smo imali dosta debitanata i sa svima smo zadovoljni. Josipa Prgometa smo već spomenuli, ali tu su još Franko Matana, Toma Petrošić, Leon Pisac, braća Kuzmičić. Ne računajući Kadetsko prvenstvo kluba njima je takoreći ovo bio 1. turnir, a sakupili su dosta bodova. Primerice Leon je ostvario 5/9. U početku je bio malo impresioniran i pod tremom pa je krenuo s 2 poraza, ali onda se izdignuo s 3 pobjede zaredom.

Linkovi

http://chess-results.com/tnr644181.aspx?lan=13&art=1&rd=9

http://chess-results.com/tnr644161.aspx?lan=13&art=1&rd=9

Trener i učenik
Josip. Borislav i Toma
Toma, Boro, Lovre i Josip

Comments are closed.