Šahovski klub Mornar Split

ANTE ŠARIĆ ZAPAŽEN U TALINNU

Mornarevac Ante Šarić prikazao je odličnu na Europskom prvenstvu u obje konkurencije. Šteta što dobra igra u blitzu na kraju nije oplođena zbog slabog finiša.

Rapid

Na EP u rapidu sudjelovalo je 450 igrača od kojih 41 s velemajstorskom titulom. Igralo se 13 kola „švicarca“ tempom igre 15+5. Naš igrač je stalno bio u samom vrhu. U jednom trenutk bio je treći. U posljednja 2 kola ušao je sa 7. pozicije uz solidne kriterije. S još jednim „plusom“ moglo se možda i do medalje. Uslijedio je poraz i pobjeda u posljednjem kolu što mu je donijelo vrlo visoko 10. mjesto.

Blitz

Blitz je bio „pojačan za Alexandra Morozevicha. Igralo se „maratonskih“ 22 kola, tj. 11 duplih kola. Dakle protivnici bi igrali međusobno 2 partije bijelima i crnima. Na blitzu je naš igrač također krenuo „furiozno“ i „mirisalo“ je na veliki rezultat. Nakon pobjede u 1. partiji mini meča sa Sargissianom naš igrač imao je 8.5 iz 9 u tom trenutku. U drugoj partiji je također nadigrao renomiranog protivnika, ali je propustio prvo pobjedu, pa na kraju previdio figuru u remi poziciji. Tom pobjedom bih zasjeo na 1. mjesto u tom trenutku. Nekoliko kola kasnije slično mu se dogodilo s jakim Rusom Riazantsevom. Prvu partiju je pobijedio, a drugu remizirao u elementarno dobivenoj završnici. Nažalost krajem turnira našem igraču je popustila koncetracija i imao je nekoliko grubih previda. S Aleksandrovom mat u 1 u remi poziciji… Na kraju je zauzeo 27. mjesto, a s rejtingom je bio oko „vode“ ( u jednom trenutku +40).

Tablicu i ostale detalje s oba turnira možete vidjeti preko donjih linkova.

http://chess-results.com/tnr480822.aspx?lan=13&art=1&rd=13

http://chess-results.com/tnr480821.aspx?lan=13&art=0

Posljednje kolo Rapida

Comments are closed.