Šahovski klub Mornar Split

REZIME 2016.

Ukupno gledajući ova godina bila je rezultatski dosta uspješna iako, nismo uspjeli ponoviti 2015. kada smo imali čak 5 rezultata na nacionalnom nivou (plasman među 3 u Hrvatskoj). Ove godine došlo je do nekih promjena po pitanju klupskih prostorija.

Pojedinačni rezultati

Kristina prvakinja

Kristina prvakinja

U 2016. imali smo 2 rezultata na nacionalnom nivou. Ovu godinu obilježila je Kristina Šarić koja je prvi put postala (seniorska) prvakinja Hrvatske! Nakon što je nekoliko puta bila druga, konačno je došla i prva titula. Borna Čotić osvojio je 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske za kadete do 15 godina. Borni je to bila treća medalja na posljednja 4 državna prvenstva, što znači da je jedan od najboljih u Hrvatskoj u svojoj generaciji. Luka Šarić osvojio je 5. mjesto na prvenstvu Hrvatske za juniore do 19 godina. Mornarev stožerni igrač Ante Šarić nažalost nije imao uspješnu godinu. Nije imao značajnijih rezultata na pojedinačnim turnirima. Na Prvenstvu Hrvatske imao je odličnu situaciju, koju je upropastio nesretnim porazom od Kožula. Ipak Šarić je dobro igrao na ekipnim natjecanjima i drugu godinu zaredom od svog povratka nije osjetio gorčinu poraza u „dresu“ Mornara.

Ekipni rezultati

Prva ekipa Mornara i drugu godinu zaredom igrala je zapaženu ulogu na Finalu kupa RH kada je osvojeno 5. mjesto (dioba 2-5). Na 1.B ligi bili smo u sredini tablice što je bio uspjeh s obzirom da smo u posljednji trenutak ostali bez vrlo bitnog igrača velemajstora Ibre Šarića. Druga (seniorska) ekipa Mornara izborila je ulazak u II. ligu-jug. Ženska ekipa osvojila je 6. mjesto na 1. ligi što je blagi podbačaj. Juniori su bili u okvirima očekivanog (6. mjesto) na 1. juniorskoj ligi. Kadetska ekipa i četvrtu godinu zaredom osvaja 1. mjesto u Kadetskoj ligi-jug. Na Finalu kadetskih liga osvojeno je 4. mjesto.

Prostorije i članstvo

Na početku godine potpisali smo novi ugovor sa Gradom o korištenju prostorija. Od 15.4 smo fizički odvojeni od Š.K Brda. N. Šarić i Jovo Milosavljević najviše su doprinijeli u obnovi.Sa susjedima smo imali različite poglede u načinu funkcioniranja unutar prostorija i od travnja svatko ima „svoj đir“. Nakon odvajanja, uložili smo dosta novaca i energije za sređivanje prostorija. Opiturali smo glavnu salu, nabavili kuhinjske elemente, kupili nove garniture, satove, hladnjak, smart TV, uveli kabelsku i internet… Za slijedeću godinu planirali smo tek manje preinake. Novouređene prostorije  pozitivno su djelovale na masovnost članova. U 2016. Imali smo čak 55 ljudi s plaćenom godišnjom članarinom! Neki stari Mornarevci  obnovili su svoje članstvo. Primjerice Nikola Jaman koji je prvi put član postao daleke 1955. godine i Tomislav Grgurić prvotimac Mornara iz „zlatnih sedamdesetih“ i osamdesetih. Neki (uglavnom pušači) su nažalost prestali biti članovi. Razumijemo te ljude jer su se još iz starih vremena navikli pušiti dok igraju brzopotezne partije. Ipak uprava kluba (i velika većina ostalog članstva)  podržala je da se ide u korak s vremenom i strogo je zabranjeno pušenje unutar klupskih prostorija. Prije 25-30 godina bila je normalna praksa da se puši u autobusima, avionima, na televiziji, ali malo po malo vremena su se promijenila na žalost pušača i na radost nepušača (pasivnih pušača). Ponajviše zbog naše djece koja sve češće dolaze u klub i u večernjim satima, mi smo se priklonili borbi protiv pušenja koja je davno postala globalna stvar.

Comments are closed.