Šahovski klub Mornar Split

REZIME 2015.

2015. godina jedna je od rezultatskih najuspješnijih u povijesti kluba. Titulu najuspješnije godine i dalje drži 1965. To je bila godina kada je Mornar imao aktualnog svjetskog juniorskog prvaka Bojana Kurajicu. Ipak 2015. će također zlatnim slovima biti upisana u povijest Mornara.

Pojedinačni rezultati Mornarevaca

Mornar je u 2015. Imao čak 3 pojedinačna državna viceprvaka. Početkom godine u klub se kao igrač vratio Ante Šarić. Povratak u klub je nevjerojatno pozitivno djelovao na njega i u 2015. godini  ostvario je svoje najbolje rezultate u karijeri. Krajem siječnja postao je viceprvak Hrvatske u Opatiji,nekoliko mjeseci poslije osvojio je 1. mjesto na Zagreb openu i 2. mjesto na Split openu. Cijelu godinu izgubio je samo jednu turnirsku partiju, a „šlag na tortu“ bio je ulazak u klub igrača sa rejtingom 2600. Kristina Šarić bila je državna viceprvakinja u konkurenciji seniorki, a Borna Čotić viceprvak Hrvatske za kadete do 13 godina.

Seniorski ekipni rezultati

Na prvu ekipu  također je pozitivno utjecao povratak A. Šarića.To je vjerojatno  dalo „vjetar u leđa“ Bobancu i Bruliću koji su odigrali sjajnu sezonu za klub.Nakon dugo vremena u Finalu kupa RH  igrali smo značajnu ulogu, osvojili  6. mjesto i ostavili smo mnoge prvoligaške ekipe iza nas. Prva ekipa konačno je izborila plasman u 1.B ligu, a žene su nam osvojile sjajno 2. mjesto na Prvoj Hrvatskoj ligi za žene. Jedini „kiks“ bio je slab plasman na ženskom kupu.

Rezultati škole šaha

Juniorska ekipa (sa 3 kadeta u sastavu) osvojila je za nas jako dobro 6. mjesto od 12 ekipa na 1. Juniorskoj ligi. Tu nam je jako dobra perspektiva jer nam svi igrači ostaju na okupu i nitko još nije ni blizu  prerastanja uzrasta dok mnogim konkurentskim ekipama ključni igrači prelaze u seniore. Veliki individualni napredak ostvario je Luka Šarić koji je napredovao za 170 rejting poena. Ivan Vranković je napravio iskorak sredinom godine, ali je zatim „malo stao“, ponajviše zbog školskih obaveza kojima se više odlučio posvetiti. Kod kadetske ekipe također je slična priča kao kod juniorske . Većina naših trebala bi ostati na okupu i narednih godina planiramo postati kadetski prvaci države. Ranije smo spomenuli da je Borna Čotić  bio kadetski viceprvak države, ali objektivno puno veću težinu imaju njegovi prvi ozbiljni rezultati u seniorskoj konkurenciji. Najvrijedniji rezultat škole šaha u 2015. je zasigurno Bornin sjajan nastup na Seniorskom prvenstvu županije gdje je ostvario nekoliko vrijednih pobjeda i remija s igračima sa međunarodnim titulama. Bornin napredak lako je vidljiv i po međunarodnom rejtingu kojeg je popravio za čak 250 poena. Dosta  su napredovali Marin Denić,Križan Tandara i Krunoslav Simunić kojeg smo puno spominjali u prethodnim člancima. Marina ćemo ubaciti u prvu kadetsku ekipu i to bi mu trebao biti dobar poticaj. Naš iskusni trener Borivoj Katavić i dalje marljivo radi s najmlađima i tu očekujemo daljnji napredak, najviše kod Ante Neveščanina (8).

 Logo

Comments are closed.