Šahovski klub Mornar Split

POČETAK LIGAŠKIH NATJECANJA

Sutra za Mornar počinje nova sezona barem što se tiče ekipnih takmičenja.

Kadeti

U subotu su na rasporedu 2 kola prve i druge kadetske lige-jug. Prošle godine prva kadetska ekipa „prošetala“ se ligom ostvarivši svih 7 meč pobjeda. Ove godine smo nešto oslabljeni jer je Luka Šarić prerastao kadetsku konkurenciju, ali i bez njega smo veliki favoriti natjecanja. Zahvaljujući našem uspjehu na prošlogodišnjem Finalu kadetskih liga, ove godine naša regija imati će 2 predstavnika u Finalu, što znači da u slučaju našeg eventualnog kiksa i 2. mjesto bi nas odvelo među elitu hrvatskog kadetskog šaha. Druga kadetska ekipa brani prošlogodišnje 1. mjesto u II. kadetskoj ligi koja se ove godine podijelila na istočnu i zapadnu skupinu. Iz tog razloga naši kadeti u drugoj ekipi će nažalost odigrati (pre)mali broj partija jer će II. liga-jug- (istok) imati samo 5 kola.

Juniori

Juniorsku ekipu Mornara nakon jedne godine izbivanja ponovno očekuje nastup na 1. ligi. Natjecanje će se održati za vrijeme Uskršnjih praznika, a mjesto igre još nije poznato. S obzirom da će nam u kadru biti 3-4 kadeta,a Luka Šarić je tek postao junior izvjesno je da ćemo biti najmlađa ekipa na natjecanju. Iz tog razloga veliki uspjeh bi bio opstanak u ligi iz koje ispada čak 4 kluba! Ekipu će predvoditi Ivan Vranković koji je nedavno osvojio prvenstvo Š.K. „Petar Sedlar-Pepe“ (kod nas je na dvojnoj registraciji).

Ženska ekipa

Žensku ekipu ove godine očekuju nastupi na 1. ligi i Kupu Hrvatske za žene. Kako sada stvari stoje naše cure trebale bi „istrčati“ u istom sastavu kao i prošle godine. Tu su nam ciljevi održati se u vrhu hrvatskog ženskog šaha. Prošle godine cure su malo „ostale dužne“, ali ove godine očekujemo bolje rezultate.

Druga (muška) ekipa

Drugu ekipu očekuje nastup u 3. ligi. Ekipu će predvoditi naši veterani, a posljednje 2 ploče u principu će zauzimati naši kadeti. Rezultatski cilj je plasman u sredini tablice.

Prva ekipa

Prvu ekipu  pojačao je Ante Šarić, ali pošto je Ibro Šarić prešao u Kaštela snaga ekipe je ostala otprilike ista kao i prošle godine. Po prosječnom rejtingu smo trenutno najjača ekipa u 2. ligi-jug, a glavni rivali bi nam trebali biti stari znanci iz Š.K. „Zadar“ koji su oslabljeni odlaskom Tonija Petrušića u Bjelovar. U slučaju da budemo prvi čekale bi nas vrlo teške i zahtjevne kvalifikacije za 1.B ligu. Iz regije centar tu bi nas mogao čekati jaki Bjelovar koji osim FM Petrušića ima dva velemajstora na prvim pločama. Od Slavonaca  na kvalifikacije pretendiraju Vinkovčani koje predvodi bivši prvak Hrvatske Ante Brkić. Oni su prošle godine osvojili čak 4. mjesto na Finalu kupa RH za muškarce. Dakle jasno je da je i ove godine drugoligaška konkurencija iznimno jaka, stoga  plasman u 1. B ligu možemo svrstati u kategoriju nadanja, a ne imperativa. Korak prelaska iz druge ligu u 1.B je jako velik, jer od ukupno 44 kluba koja sudjeluju u svim drugim ligama samo 2 ulaze u viši rang. Prvu ekipu Mornara očekuje i nastup na Županijskom kupu. Ove godine na tom natjecanju smo veliki favoriti i 1. mjesto se nameće kao imperativ. U slučaju osvajanja Županijskog kupa izborili bi pravo nastupa na Finalu kupa Hrvatske za muškarce.       

Logo

Comments are closed.