Šahovski klub Mornar Split

IPAK DRUGI

U odlučujućem meču minimalno smo poraženi od Kaštelana. Kada je krenuo meč naša struka i navijači  prvo su otišli na kavu u centar grada. Ubrzo je došao Ivan Šarić sa prvim vijestima dok su partije još bile u fazi otvaranja. Prvi je završio Ibro koji je crnima remijem neutralizirao bugarskog velemajstora Spasova. Nakon petnaestak odigranih poteza u partiji Bobanac-Jukić, Ivan je ocijenio poziciju kao „gotovo dobivenu za Bobija“. U mnoštvu zanimljivih ideja Bobi je možda nepotrebno žrtvovao figuru. U startu je imao kompenzaciju, ali onda se „ugasio“, da bi se kasnije odličnim trikom ponovo vratio u igru. Partija je na kraju završena remijem uz mnoštvo preokreta. Kristina je održala malo slabiju poziciju protiv N. Dorića. Borka je bijelima protiv Plenkovića imala kladioničarskim riječnikom 1x poziciju. Osvojila je pješaka, ali zbog širine remija u završnici s raznobojnim lovcima to joj nije bilo dovoljno za pobjedu. Brula je cijelu partiju stajao odlično protiv Lončara, ali je počeo igrati nepraktično i potrošio je dosta vremena bezpotrebno. Partija je završena ponavljanjem poteza u obostranom tjesnacu. Olić je zasluženo izgubio bijelima protiv Ribičića i to je nažalost bila jedina odlučena partija u meču. Pozicija je bila jednaka uz standardno bolje Olićevo vrijeme. Nakon nekoliko površno odigranih poteza od strane Olića on ulazi u malo slabiju poziciju nakon čega je ubrzo izgubio pješaka i partiju. Kaštelani su se ovom pobjedom plasirali u kvalifikacije za I.B ligu i tamo im želimo sve najbolje. Iako su nam posljednju godinu veliki sportski rivali s njima imamo vrlo korektan odnos. Čak je naša igračica (Borka) u Makarsku došla zajedno  iz Rijeke s njihovim igračima (Lončar i N. Dorić).

Malo statistike

Prošle godine smo također bili drugi (iza Zadra), ali ove godine smo ostavili puno bolji dojam. U običnim bodovima bili smo za 3.5 boda jači od Kaštelana. Ovu godinu smo nastupili sa nešto manje igrača nego inače, jer Baturina i Horvat nisu mogli nastupati zbog poslovnih obaveza, a neki igrači su bili prebačeni u drugu ekipu. Od 8 igrača koji su nastupali jedino je Brula  u minusu s rejtingom i to ne previše. Svi ostali su u „debelom“ plusu. Od 54 odigrane partije izgubili smo samo 4, a učinak nam je bio tek nešto manji od 79% osvojenih bodova. Pobijedili smo u 8 mečeva, neriješeno nismo igrali, a izgubili smo samo danas. Rejting prosjek ekipe koja je „istrčala“ protiv Kaštela bio je 2292. Prosjek Kaštelana u današnjem meču bio je 2382. Našim igračima zbilja se nema što zamjerit, ni rezultat ni pristup.

Konačan učinak naših igrača koji su nastupali:

Ibro Šarić 8.5 iz 9, Borka Frančišković 2/3, Denis Brulić 5.5/9, Igor Knežević 3/5, Miro Bobanac 7.5/9, Kristina Šarić 7.5/9, Borivoj Katavić 4/4, Branko Olić 4.5/6.

 

Comments are closed.