Šahovski klub Mornar Split

VELIKI USPJEH MORNAREVACA NA KADETSKOM PRVENSTVU HRVATSKE

Piše: Ante Šarić

Mornar je dobio prvaka države nakon točno 10 godina! Pobjedom nad izravnim konkurentom u odlučujućem posljednjem kolu Borna Čotić postao je prvak Hrvatske u konkurenciji kadeta do 11 godina. Borna je potpuno zasluženo osvojio prvo mjesto, međutim, nije sve išlo glatko. Ždrijeb je odlučio da se Borna u prvom kolu sastane sa Markom Barićem, svojim klupskim kolegom i prijateljem s kojim je u posljednjih godinu dana odigrao oko pedesetak trening partija turnirskim tempom. Partija je završila remijem s tim da je Marko bio bliže pobjedi. U drugom kolu Borna je doživio težak poraz previdom topa u dobivenoj poziciji. Nakon tako slabog starta (0.5 iz 2) i blijede igre bilo je teško za očekivati da može doći do vrha. Međutim,  Borna se „razbjesnio“ i napravio fenomenalnih 6.5 iz 7 i time dokazao da posjeduje vrline koje krase samo igrače s pobjedničkim karakterom. Borna je s ovim rezultatom izborio plasman na svjetsko prvenstvo 2014. godine koje se održava u Durbanu (Južnoafrička republika). Borna je rođen 14.4. 2002., a član kluba je od svoje sedme godine. Bornu sam upoznao i odradio prvi trening prije nešto manje od 2.5 godine. Odmah sam primjetio da ima „žicu“ za šah i da ima odličnu memoriju što je važna vrlina u šahu. U počecima našeg zajedničkog treniranja primjetio sam da je sklon povodljivosti u smislu kada bi mu protivnik igrao brzo, on bi također igrao brzopleto (i površno) što je čest slučaj kod djece te dobi. S vremenom smo taj problem riješili i sada Borna vrijeme troši vrlo racionalno. Dosta smo radili na taktici, (prošli smo puno primjera Boro Katavić i moja malenkost),a na otvaranjima sam s Bornom počeo ozbiljnije raditi tek u posljednjih par mjeseci i to najviše 1.e4 e5 jer se to najviše igra na prvenstvima mlađih kadeta.
Karmela odlična druga do 13 godina
Karmelu Mićan i njenog brata Matu sam prvi put trenirao pripremajući ih za partije na Kadetskom prvenstvu Hrvatske u Osijeku prošle godine. Karmela je tada uz dosta peha osvojila 5. mjesto,a Mato je postao prvak do 11 godina. Djeca su inače Kristinini prvi rođaci pa je tako došlo do suradnje. Sa djecom je konstantno radio moj punac Zdravko Šolić koji je po meni ekspert u radu s najmlađim uzrastima (slavonski Branko Šarić). Zdravko je osjetio da je djeci potreban i neki bolji igrač da ih nadograđuje, a to im njihova matična sredina (Š.K.“ Piškorevci“) nije mogla omogućiti.S druge strane nama je odlično došla igračica jer smo bili u procesu stvaranja ženske ekipe. Tako sam ja radio s Karmelom koliko je to bilo moguće s obzirom na udaljenost, ali uskoro bi Karmela trebala dobiti laptop tako da ćemo moći raditi i preko Skype-a. Karmela je praktički cijeli turnir bila druga i pritiskala je vodeću Mihaelu Blažeku koja je na kraju zasluženo osvojila 1. mjesto. Karmela se sa drugim mjestom plasirala na Europsko prvenstvo koje se dogodine igra u Tbilisiju (Gruzija).
Ostali Mornarevci
Osim osvojene dvije medalje još su 3 naša igrača bila među nagrađenima (plasman među prvih 10). Marko Barić osvojio je 9. mjesto do 11 godina,a bio je u igri za medalju do posljednjeg kola u kojem je izgubio. Marko po talentu ne zaostaje puno za Bornom, međutim u ovom trenutku ima veliku manu, a to je brzopletost koja donosi površnost i previde. Puno puta sam mu rekao ako to riješi da će imat puno bolje rezultate. Ja sam u njegovim godinama imao sličan problem koji se riješio u Kraljevici 1995. godine na kadetskom prvenstvu Hrvatske. Naime izgubio sam jednu potpuno dobivenu partiju koju sam uprskao zbog brzopletosti i tada mi se dogodio “klik u glavi” i shvatio sam da moram iskorištavati vrijeme na satu. Marku se taj klik još nije dogodio,ali nadam se da će uskoro. Luka Bulić Bračulj osvojio je 10. mjesto do 13 godina. S obzirom da mu je ovo prvo prvenstvo ovaj rezultat je veliki uspjeh, ali Luka je mogao puno bolje. Upropastio je nekoliko dobivenih pozicija zbog iracionalnog respekta prema protivnicima koji su imali veći rejting od njega. Luka je pristupio našem klubu nekoliko dana nakon Nove godine i narednih je mjeseci dosta napredovao. Luka je nevjerovatan multitalent kakav se rijetko viđa,naime on je prvak Hrvatske u matematici,u geografiji je osvojio 7, mjesto i sada u šahu 10. mjesto što znači da je među deset u Hrvatskoj u svom uzrastu u tri različita polja koja nemaju veze jedan s drugim. To je uistinu nevjerojatan podatak, a nedavno je o Lukinim sposobnostima pisala Slobodna Dalmacija koja mu je posvetila čitavu stranicu. Luka Šarić (moj brat) je sa 2 pobjede i 7 remija (bez poraza) osvojio 10. mjesto do 15 godina. Od tih 7 remija uprskao je 4 dobivene partije. Ti propusti nisu bili zbog peha već zbog slabe realizacije koja je uzrokovana nedostatkom rada. Luka nema vremena za rad na šahu jer 6 dana u tjednu ima nogomet (utakmica ili trening) u Vranjicu, a uz to mora uskladiti i školske obaveze i za šah jednostavno nema dovoljno vremena. Ipak moram pohvalit brata jer mu je obiteljski usađena ljubav prema Mornaru i on je ove godine žrtvovao dvije nogometne utakmice da bi mogao nastupiti na kadetskoj ligi gdje je dosada ostvario 5 iz 5 na prvoj ploči. Vedran Lašić je zadovoljio osvojivši 23. mjesto sa 5 osvojenih bodova. Josip Jurišić je krenuo sa dva poraza,a nakon toga je upao u pozitivnu seriju (3.5 iz 4) čime je pokazao karakter.Na kraju je ostvario 50% što je uspjeh, jer je imao vrlo težak ždrijeb i zaradio je 14 rejting poena. Naši novi članovi braća: Cecić-Sule (Bruno i Dino) su tek početnici i njima su ovo bile prve službene partije, ali su ipak uspjeli ostvariti nekoliko pobjeda.

Borivoj Katavić

Velike zasluge za uspjehe naše djece idu Bori Kataviću sa kojim sam odlično surađivao u posljednjih godinu dana. Boro praktički nije propustio nijednu srijedu i subotu kad imamo redovne termine škole što je bilo od velike koristi. Boro već desetak godina radi s djecom u školi šaha i na tome mu svakako treba skinuti kapu. Boro je inače svaki dan dolazio na prvenstvo bodriti našu djecu nakon odrađene noćne smjene na Žnjanu.
Budući planovi
Mislim da imamo odličnu generaciju kadeta među kojima vlada odlična atmosfera. Nakon što je Borna izašao iz sale za igru poslije pobjede u posljednjem kolu naša djeca su spontano navalila na njega kao da je dao odlučujući gol protiv Dinama. U kadetskoj ligi- jug za sada vodimo i imamo dobre šanse za plasman na Finale kadetskih liga. Ako budemo igrali finale ove godine borit ćemo se bez opterećenja za što bolji plasman,ali dogodine će nam biti cilj plasman među prva tri (poželjno 1. mjesto). Po meni to nije tako nerealna vizija ,jer vjerujem da će naša djeca i dalje napredovati. Ovog ljeta ćemo raditi sa smanjenim intenzitetom da se djeca stignu odmorit i okupat, a zatim krećemo s novim ciklusom treninga. Bornu i Marka moramo pripremiti na duže partije, jer su dosada obično igrali na pola sata uz dodatke, a odsada će uglavnom igrati na sat-i po izuzev na kadetskoj ligi.

                                              

Comments are closed.