Šahovski klub Mornar Split

OSVRT NA NASTUPE NAŠIH IGRAČA NA ŽUPANIJSKOM PRVENSTVU I 1. JUNIORSKOJ LIGI

Na Županijskom prvenstvu nastupilo je čak 10 naših igrača. Bilo bi ih i više da se termin nije poklapao sa juniorskom ligom. Naši članovi su igrali vrlo zapažene uloge na turniru.

Kristina Šarić je osvojila visoko peto mjesto. Šteta što je propustila dobitke u partijama s Armandom i Šalom. Na kraju može bit vrlo zadovoljna jer je zaradila 24 boda rejtinga.

Jovo Milosavljević  je osvojio 8. mjesto i čak 26 rejting poena.

Branko Olić je cijeli turnir bio u samom vrhu, da bi na kraju popustio izgubivši posljednje 2 partije. Olić je i konačno izašao na međunarodnu rejting listu (u 54. godini). Sa rejtingom 2227 Olić je izbio na 5. mjesto klupske rejting liste što bi kapetan prve ekipe svakako trebao uzet u obzir pred početak nove ligaške sezone.

Nakon odličnog starta Denis Brulić je počeo igrati potpuno neprepoznatljivo (poraz od Plenkovića u minijaturi).  Podbacili su Igor Knežević i Darko Bočina. Vrijedi spomenuti igru naših „tića“ iz omladinskog pogona Borna Čotića i Vedrana Lašića. Uspješno se „kalili“ u borbi sa iskusnim igračima.

JUNIORSKA LIGA

Naši juniori su nažalost prvi put ispali iz I. lige. Prije natjecanja očekivali smo grčevitu borbu za opstanak. Objektivni razlozi zbog kojih se ispalo iz lige:

  • Nismo mogli nadoknaditi izostanak dugogodišnje prve ploče Andrije Baturine. Ante Tomaš trudio ali pokazalo se da mu je prva ploča bila previsoka.
  • Bili smo jedna od rijetkih ekipa koja je nastupila bez igrača „sa strane“ (posljednje tri ekipe su nastupile samo sa svojim igračima).
  • Iz sportskih razloga nismo željeli kalkulirati sa poretkom po pločama. Neke ekipe bi stavile igrača od 1600 ispred igrača od 2200-2250 što predstavlja apsurd. U budućnosti, takva pravila bi se hitno trebala promijeniti.
  • Imali smo nevjerovatne propuste. Npr. Luka Šarić nije pobjedio u jednoj partiji u kojoj je imao čak 4 pješaka više!

O našim igračima pojedinačno:  

Ante Tomaš je na ligu došao ovjenčan slavom nakon senzacionalne pobjede nad Šalom na prvenstvu županije. Njegova odluka da igra 2 turnira zaredom ga je koštala umora zbog kojeg je vjerojatno imao velike propuste u 4. satu igre. Iako je napravio skromnih 2 iz 9 s rejtingom je ostao na nuli jer je imao vrlo jak turnir na 1. ploči. Ante opravdano nije zadovoljan svojom igrom i rezultatom. Tomaš je šahovski fanatik u pravom smislu riječi. On po cijeli dan „šahira“ na Ovčicama, u klubu, doma. Vjerujemo da je liga bila samo jedan loš turnir uzrokavana zasićenjem i umorom.

Razlozi loše igre Marina Bačetića su totalno suprotni od Tomaševih. Marin je već mjesecima van šaha vjerojatno iz razloga što pohađa jednu od najtežih škola u Splitu (matematička gimnazija). Nakon slabog rezultata na ligi najavio je da će pokušati više vremena posvetiti šahu te početi ozbiljniji rad na šahu posebno na teoriji koja mu je inače “rak rana”.

Luka Šarić se cijeli turnir „motao“ oko 50% da bi na kraju s porazima u posljednja 2 kola pokvario svoj rezultat. Luka je slično kao i Bačo rastegnut školskim i nogometnim obavezama zbog kojih pati šah. I on je najavio da će se više posvetiti šahu kada mu to okolnosti dozvole.

Mirko Laušić je bio previše impresioniran, jer mu je ovo bio prvi turnir van Splita.

Naši momci su se besprijekorno ponašali i cijelo su se vrijeme družili međusobno kao prava klapa. Šteta je što je rezultat izostao. Za bolje je ipak trebalo više sreće i znanja.

 

Comments are closed.