Šahovski klub Mornar Split

REZIME 2012. god.

Iako natjecateljska sezona službeno završava 31.12.2012. za Mornar su sva važnija natjecanja završena. Osvrnuti ćemo se malo na rezultate Mornarevaca u ekipnim i pojedinačnim takmičenjima.

Na županijskom prvenstvu igranom u ožujku je nastupilo čak 8 naših članova.Jedino je Aržano imalo više predstavnika (9). Od naših igrača najuspješniji je bio junior Martin Zorislav Džaja koji je osvojio odlično 5. mjesto.

U travnju je vrlo uvjerljivo osvojen ekipni županijski kup,a time se izborio plasman na Finale kupa Hrvatske. U istom mjesecu juniori su izborili ostanak u I. ligi koja se održala u Topuskom. Na Finalu kupa Hrvatske Mornar je nastupio u mješovitom sastavu, tri iskusna igrača i tri mlada (dva juniora i jedan kadet). Na kupu se nakon par godina nenastupanja  za klub reaktivirao Darko Bočina, jedna od klupskih legendi.14. mjesto na kupu je bez sumnje lijep uspjeh posebno kada se uzme u obzir da smo bili tek 21. nositelji. Seniorski debi za klub su vrlo uspješno odradili junior Ante Tomaš koji je osvojio čak 80 rejting poena, te kadet Luka Šarić koji  je pobijedio u jedinoj partiji koju je zaigrao.

Na kadetskim prvenstvima Hrvatske u Osijeku nastupilo je pet naših kadeta. Najuspješniji su bili Luka Šarić (4. mjesto do 15 godina) i Borna Čotić (5. mjesto do 11 godina). Luka je posljednju partiju igrao za 1. mjesto i u jednom trenutku je propustio direktan dobitak, nakon tog propusta je izgubio partiju. I Borni i Luki je ovo bila ulazna godina i zato se s pravom nadamo da bi se dogodine mogli vratiti i sa ponekom medaljom.

Na juniorsko prvenstvo smo zbog  nedostatka sredstava bili u mogućnosti poslati samo jednog juniora. Marin Bačetić je odigrao ispod svog nivoa juniorsko prvenstvo i nije igrao značajniju ulogu na turniru.

Na kadetskoj ligi Mornar je zauzeo 6. mjesto od osam ekipa. Naš najbolji kadet Luka Šarić zbog svojih nogometnih obaveza nije mogao pomoći našoj ekipi (nije nastupio u nijednom meču). Ostali naši kadeti su uglavnom desetogodišnjaci i oni će imati pravo natupati još 5-6 godina za klub u kadetskoj konkurenciji, od njih se očekuje napredak narednih godina.

O 3. mjestu na drugoj ligi smo pisali u prethodnom članku,ali možemo se još jednom osvrnuti. Nakon lipanjskog prijelaznog roka porasle su ambicije da se napadne 1. mjesto, međutim nakon brojnih otkaza naših ključnih igrača nismo imali „municije“ da se ugrozi Zadar. Uglavnom, 2012. godina se može ocijeniti kao uspješna za Š.K. Mornar.

Comments are closed.