Šahovski klub Mornar Split

PRIJELAZNI ROK, MORNAR SE POJAČAO U SVIM LINIJAMA!

Iako prijelazni rok službeno traje do 1. veljače, Mornar je definirao svoj igrački kadar za 2014. godinu. Doduše postoji i ljetnji prijelazni rok u lipnju,ali u praksi  svi važniji transferi događaju se u zimskom roku.

Prva ekipa, vratija se Kata!

Svi prošlogodišnji prvotimci ostali su u klubu, a u „Mornar“ se nakon 5 godina vratio Borivoj Katavić (63). Proteklih 5 godina Kata je nastupao za Š.K „Brda“ gdje je dao veliki doprinos u povijesnom ulasku Brđana u 1. A ligu. Iako je nastupao za Brđane, Katavić je itekako bio prisutan u Mornaru. On je trener u našoj šahovskoj školi već skoro jedno desetljeće, a prije transfera u Brda bio je i domar dok je Mornar „stanovao“ na Mertojaku. Bez obzira što se 1. ekipa pojačala, 1. B ligu biti će vrlo teško dohvatiti. Da smo kojim slučajem prošle godine pobijedili Zadar, u kvalifikacijama za 1. B ligu bili bi prvi po rejtingu. Međutim ove godine drugoligaška konkurencija se strahovito pojačala. „Šuška“ se da su Kaštelani doveli nekoliko međunarodnih majstora (R. Lončar, Plenković, N. Dorić…), a time preuzeli ulogu favorita 2. lige-jug. Lako bi se moglo dogoditi da kao i prošle godine pobjednika južne skupine odluči direktan meč prve dvije ekipe. Sve i da dobijemo taj meč i osvojimo ligu, čekale bi nas nikad jače kvalifikacije za 1. B ligu. U 2. ligi- istok Vinkovci su se pojačali s Antom Brkićem, koji je jedan od vodećih hrvatskih velemajstora i bivši prvak države. Iz 2. lige-centar u kvalifikacije bi mogao stići Š.K  „Bjelovar“ koji se pojačao sa  Sašom Martinovićem, a od ranije imaju slovačkog velemajstora Tomaša Petrika. U zapadnoj regiji favorit je Š.K „Pula“ (Tratar, Ferčec, Žufić, Franić…). Dakle ako bi Mornar i napravio podvig u 2. ligi- jug, najvjerojatnije bi u kvalifikacijama bili najslabije rangirani po rejting prosjeku. Uglavnom šanse za ulazak 1. ekipe u 1.B ligu nisu velike, ali jedno je sigurno, nećemo se predati!

STVARANJE ŽENSKE MEGA MOMČADI !!!

Š.K „Mornar“ ove godine očekuje povijesni prvi nastup ženske ekipe na I. hrvatskoj ligi. Na ligu idemo sa velikim ambicijama i zato smo sada doveli 3 velika pojačanja. Najnovije pojačanje Mornara je poljska velemajstorica Karina Szczepkowska-Horowska (26), koju je naša skautska služba i splitska publika zapazila na prošlogodišnjem Split openu. Karina je 2003. godine bila svjetska kadetska viceprvakinja. Standardna je Poljska reprezentativka, a trenutni rejting joj je 2399 s kojim zauzima 66. mjesto na ženskoj svjetskoj rang listi. Kristina Šarić (27) je drugo veliko pojačanje ženske ekipe. Kristina je članica kluba već 2.5 godine, ali dosada je bila „na dvojnoj“ registraciji i za Mornar je nastupala samo za mušku ekipu. Nekoliko dana nakon Nove godine dobila je ispisnicu od „Liburnije“ i sada će nastupati samo za Mornar (u muškoj i ženskoj konkurenciji). Kristina je čak 7 puta bila državna ekipna prvakinja, 5 puta „u dresu“ riječke Lucije i 2 puta sa Liburnijom. Treće veliko pojačanje je međunarodna majstorica Tina Lukenda (33). Sa rejtingom 2153 Tina je trenutno 7. igračica u Hrvatskoj. Dakle ženska ekipa bi trebala izgledati ovako:

1. Karina Szczepkowska-Horowska     2. Kristina Šarić (kap.)     3. Tina Lukenda  4. Petra Kruljac        5. Ivana Iveković          6. Karmela Mićan (Jelena Mance, Slavica Bakota,Nikolina Glumac)

Zanimljivo je da je Ivana Iveković prošle godine u meču protiv Jelse bila 1. ploča, a kako sada stvari stoje na 1. ligi bi svoju prigodu trebala čekati „na klupi“. Dakle u kadru imamo „jako“ inozemno pojačanje i 3 domaće igračice koje su već iskusile „slast“ osvajanja prve lige (Šarić,Lukenda i Kruljac).

Juniori

Novo pojačanje juniorske ekipe Mornara je Ivan Vranković (16), prošlogodišnji „brončani“ sa Pojedinačnog kadetskog prvenstva Hrvatske. Ivan u Mornar dolazi preko dvojne registracije, a matični klub će mu i dalje biti „Petar Sedlar Pepe“ iz Kaštela. Ispisnicu je zatražio Ante Tomaš (19), koji će seniorski staž nastaviti u Bačvicama, a u juniorima će nastupati na 1. ligi za Š.K „Sveti Vid“ Privlaka. Ante je još „zelen“ za prvu ekipu Mornara, stoga je „kaljenje“ u Bačvicama logičan potez. Što se juniora tiče, struka je procjenila da bi se i bez Antine pomoći trebali  vratiti u 1. ligu, a i njemu bi trebalo dobro doći novo iskustvo igranja 1. juniorske lige. Ante će se narednih godina sigurno vratiti u Mornar, a kada će se to dogoditi ovisi o brzini njegovog napretka.

Kadeti

Jaku konkurenciju u našoj kadetskoj ekipi dodatno će zaoštriti Krunoslav Simunić (13). Kruno se zapravo vratio u Mornar koji mu je matični klub, a došao je iz Solin-cemexa.

Dolasci: Szczepkowska (Poljska), K. Šarić (Liburnija), Lukenda („Lucija“ Rijeka), Katavić (Brda), N. Šarić (Bačvice), Vranković (Kaštela, dvojna reg.), Simunić (Solin-cemex)

Odlasci: Tomaš (Bačvice,Sv. Vid Privlaka)

Comments are closed.